Máta je silně aromatická bylina, která má všestranné využití. Nejenom pro svou vůni, ale také pro skvělou chuť. Z toho důvodu se hodně využívá v oblasti kulinářství. Má také pozitivní účinky na naše tělo. Je například nabitá antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály, které napadají buňky a mohou způsobovat třeba nádorové onemocnění. Je také protizánětlivá a léčí potíže s trávením.
Pojďme se podívat na pár tipů, co všechno můžete z čerstvé máty připravit.
Mátový čaj
Nejjednodušší ze všech receptů, ovšem mátový čaj z čerstvé máty je opravdu vynikající věcí. Doporučuje se pít zejména, pokud vás bolí žaludek nebo máte potíže s trávením. Přiveďte k varu asi litr vody. Poté omyjte čerstvé lístky máty a vložte ji do konvičky. Zhruba tak polovinu hrsti lístků. Nechte ji louhovat pět minut a poté přeceďte. A hotovo. Můžete si vychutnat dobrý čaj.
Mátová omáčka
Máta se výborně hodí k různým masům, a proto si zkuste připravit tuhle vynikají omáčku z řeckého jogurtu. Je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Budete potřebovat řecký jogurt, mátu, olivový olej, citrónovou šťávu, pepř a sůl. Jogurt dejte do misky spolu s citrónovou šťávou, olejem, kořením a česnekem, který předtím prolisujete. Nasekejte mátu na co nejmenší kousky a přidejte. Vše velmi dobře promíchejte a v případě potřeby přidejte další koření. V tuto chvíli je omáčka hotová, a můžete servírovat.
Mátový sirup
Máte rádi mátové limonády, které vám připravují v kavárnách? S našim mátovým sirupem, si ji budete moci připravit i v pohodlí domova! Nejdříve si ale připravte sirup. Budete potřebovat čerstvou mátu, vodu, cukr a citrón. Mátu si omyjte a osušte. Vezměte malý hrnec a v něm smíchejte vodu, citrónovou kůru a cukr na oslazení. Začněte vařit a jakmile je směs na bodu varu, snížíte plamen a přidáte mátu. Vaříme za stálého míchání asi 5 minut, dokud není cukr rozpuštěný. Odstavte, a nechte směs vychladit. Lístky máty a citrónovou kůru dejte ze směsi pryč a přelijte ji do láhve. Máte hotovo. Sirup poté uchovávejte v lednici.