Jistě jste si již setkali s problémem při práci v restauraci nebo jakékoliv jiné potravinářské firmě, že vám něco chybí, nebo nedorazilo včas. Tento malý výpadek ovlivní markantně vaše zisky. Zejména pokud jste neustále v pohybu a obsluhujete desítky zákazníků během hodiny. Je potřeba mít zvládnutý kvalitní management, který se postará o to, aby nic nechybělo a vše bylo v té nejlepší kvalitě. I při perfektním plánování se může stát, že váš dodavatel se někde po cestě zdrží a tím pak trpí váš podnik.
Jak tomu, pokud možno, předejít? Každého by napadlo si dělat zásoby dopředu. Jenže ne vždy je to tak jednoduché. Zejména ve špičkových restauracích, kde se servírují opravdu kvalitní pokrmy je nežádoucí, aby bylo třeba maso více dní staré. Stejně to platí u restaurací, které nabízí různé rybí pokrmy. Dlouhé skladování ryb se pozná na kvalitě jejich masa a chuti asi nejvíce ze všech ostatních druhů masných výrobků. Nemusíme se ani zmiňovat o zelenině a exotickém ovoci.
Je třeba si najít balanc mezi tím, abychom měli dostatek zásob ale také v té nejlepší možné kvalitě a při té nejlepší čerstvosti. Některé ingredience můžeme skladovat na delší dobu bez potíží. Musíme si však dávat pozor, aby jejich špatné skladování neohrozilo jejich kvalitu. Dáme příklad. Vlastníte mouku, kterou používáte v kuchyni vcelku často. Vytváříte s ní různá těsta a skladujete si ji v butelce v malém množství vedle stolu, na kterém pokrmy připravujete. Jenže zbytek pytlů mouky skladujete v příslušné místnosti na zemi, kam se dostává hodně vlhkosti. Tímto způsobem pak mouka ztrácí svou kvalitu a může v některých případech být i zdravotně závadná.
Existují různé nádoby, které si můžete pořídit na bezpečné skladování. Různé butelky, velkoobjemové IBC kontejnery od potravin, uzavíratelné nádoby apod. Čistota a kvalita potravin se kterými pracujete a jaká jídla s nimi připravujete je čistě na vás. Kvalita jídla je vaše vizitka a může vám dovézt nové zákazníky.